Ontwikkeling vermoeiingssoftware.

Ontwikkeling vermoeiingssoftware (Max Absolute Principal Stress):

Voor Lagerwey Wind BV is software opgesteld voor het berekenen van materiaalvermoeiingsschade aan onderdelen van een wind turbine. Input voor de berekeningen zijn:

  • Kracht – spanningsrelatie: deze relatie wordt verkregen door middel van ANSYS simulaties, waarbij voor verschillende eenheidsbelastingen de materiaalspanning wordt berekend.
  • Dynamische belastingen: de dynamische belasting welke op de turbine uitgeoefend worden tijdens de totale levensduur (20-jaar) zijn afkomstig van berekeningen met Phatas.
  • SN-curve: deze wordt berekend volgens de methodiek omschreven in “Gudehus und Zenner”, de Eurocode 3 en de GL “Guideline for the Certification of Wind Turbines”.

lagerwey1

Uniek voor de software is dat de vermoeiingsschade wordt berekend voor een complete ANSYS mesh, tot meer dan 70.000 nodes, waardoor een duidelijk beeld wordt verkregen van de posities met de hoogste schade (“hot-spots”) in de constructie. De software is gemaakt voor het berekenen van gietstukken, lassen, bouten en gewalst materiaal.

srfplot
De software is geschreven in de programmeertaal Python, waarbij gebruik is gemaakt van de Numpy module. Voor de visualisatie is gebruik gemaakt van het open source pakket “Paraview”.

De software in gebruikt voor de certificering van de Lagerwey L100 turbine door GL en TUV-Nord.